Μουσικοθεραπεία

Η Mουσικοθεραπεία συγκαταλέγεται στις “Θεραπείες μέσω Τέχνης”. Η βασική ιδέα της μουσικοθεραπείας έγκειται στα οφέλη που αποκομίζει ο συμμετέχων από τις θεραπευτικές πτυχές της μουσικής, αλλά κυρίως από τη δημιουργία μιας θεραπευτικής σχέσης. Συγκεκριμένα στη μουσικοθεραπεία δημιουργείται ένας χώρος, όπου διευκολύνεται η προσωπική και διαπροσωπική ανάπτυξη του ανθρώπου μέσω ήχου και μουσικής, με τη χρήση μιας προσέγγισης που δίνει έμφαση στο σεβασμό, την αποδοχή, την ενσυναίσθηση και τη γνησιότητα. Μέσα στην ασφάλεια και στην ελευθερία της θεραπευτικής σχέσης τα συναισθήματα μπορούν να βιωθούν ελεύθερα και με σαφήνεια στο έπακρο αυτού που είναι. Γεφυρώνοντας τους κόσμους της τέχνης και της επιστήμης, ο μουσικοθεραπευτής χρησιμοποιεί τη μουσική δημιουργική έκφραση ως διαδικασία εξωτερίκευσης και μορφοποίησης βαθύτερων εσωτερικών συγκινησιακών καταστάσεων του συμμετέχων.

Συνεδρίες μουσικοθεραπείας παρέχονται τόσο ατομικές όσο και ομαδικές. Συνεδρίες μουσικοθεραπείας μπορούν να πραγματοποιηθούν σε όλες τις ηλικιακές/ αναπτυξιακές φάσεις της ζωής του ανθρώπου, από την εμβρυϊκή ζωή, έως το βαθύ γήρας. Το φάσμα των πληθυσμών που μπορούν να ωφεληθούν από τη μουσικοθεραπεία είναι ευρύ: άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, αναπτυξιακές διαταραχές, ψυχικές διαταραχές, διαταραχές συμπεριφοράς, νευρολογικές παθήσεις, χρόνιες παθήσεις, άτομα με νοητική, κινητική ή αισθητηριακή αναπηρία, σύνδρομο Down και άλλα σύνδρομα κ.α.

Για τη συμμετοχή στις συνεδρίες μουσικοθεραπείας δεν είναι απαραίτητη η οποιαδήποτε γνώση μουσικής ή μουσικού οργάνου.

Ανάλογα με τις ανάγκες του συμμετέχων, διαμορφώνονται εξατομικευμένοι στόχοι, οι οποίοι μπορούν να περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

  • Έκφραση και ανάδυση του εαυτού και της προσωπικότητας μέσα από την μουσική εμπειρία.
  • Αποφόρτιση συγκινησιακών εντάσεων και διοχέτευση του συναισθήματος με δημιουργικούς τρόπους.
  • Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης, μέσα από τη βίωση «κορυφαίων» εμπειριών.
  • Ανάπτυξη των επικοινωνιακών και διαπροσωπικών δεξιοτήτων.
  • Ανάπτυξη των κινητικών και γνωστικών δεξιοτήτων.
  • Μείωση του άγχους, φοβιών και ανησυχιών που εμποδίζουν τη ψυχολογική ανάπτυξη.
  • Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, μέσω της αύξησης της εμπιστοσύνης του συμμετέχων στον οργανισμό του και απόκτηση μιας εσωτερικής εστίας αξιολόγησης .
  • Ικανότητα για τη διαδικασία κίνησης προς μια κατεύθυνση επιλογών που βασίζεται στην προσωπική ελευθερία του ατόμου.

Στη μουσικοθεραπεία δημιουργείται ένας χώρος, όπου διευκολύνεται η προσωπική και διαπροσωπική ανάπτυξη του ανθρώπου μέσω ήχου και μουσικής